Дивіться «ВІСТІ» на кабельному телеканалі “Трiолан.INFO”

Харківський скульптор створює мініатюрну армію Хмельницького – проект Sirko Toy’s про Україну

У Харкові відроджують армію Богдана Хмельницького. Сотні озброєних козаків в автентичному строї вже за деякий час розкажуть реальну історію 17-18 століть, як стало відомо Вісті Ньюс. Щоправда, легендарне військо вміщується на столі й відлите з олова. Сім’я Антона та Катерини Дербілових створює військову мініатюру для Європи та Америки, а тепер прагнуть оригінально розказати світу про Україну.

Харків’янин Антон Дербілов для світових колекцій вже виліпив близько 5 тисяч мініатюр. Роботи вражають деталізацією. Після Майдану подивився на свою роботу інакше.

Антон Дербілов, скульптор:

Делая фигуры для Англии, США для еще каких-то стран по их истории, которые они заказывают для себя, мне стало обидно, почему у нас нет нашей реалии, нашей истории.

Скільки 6 сантиметрових воїнів у майбутній козацькій армії буде, ще не знає і сам скульптор. Піхота, вершники, армії супротивників і союзників – поляки, литовці, кримські татари, турки, московські стрільці, сам Богдан Хмельницький.

Есть сабля и барабан, но еще нет рук с палочками, чтобы ими барабанить.

Свій проект майстер назвав Sirko toy’s, на честь непереможного атамана Сірка. Антон придумує та ліпить фігури, його дружина Катерина розфарбовує. Сімейна студія історичної військової мініатюри пране відтворити велич козацтва 17-18 століття.

Сделал стреляющего козака – самая первая фигура.

Олов’яні, а в майбутньому бронзові фігури стануть енциклопедією – кожна міліметрова деталь перевірена істориками. І якщо на створення фігурки в подружжя йде близько 3-х днів, то досліджень і історичних розвідок тут багатотомні книги. Тож, славнозвісних червоних шароварів тут не буде.

Катерина Дербілова, художниця:

Красные шаровары – это образ такой, созданный уже в 20 веке украинского козака. А тогда у них были вот такие брюки.

Антон Дербілов, скульптор:

Цацки, которые висят, это все имеет свое историческое подтверждение. Мало того, археологическое подтверждение. Например, на каждой фигурке есть чехольчик, в котором хранится ложка.

У сімейній майстерні створюють солдатиків та бюсти, які вже ставали переможцями міжнародних конкурсів. У перервах між відродженням історії з’являються й ось такі мімішні вояки.

У світі десятиріччя існують фанклуби, в яких оживляють війни й бої різних століть. Історію Європи та США вже можна поставити на полицю у вигляді деталізованих міні армій. В Україні колекційне військо стане першим.

Поділитися

з питань співпраці (093) 813-75-44 vistinews.kh@gmail.com

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Використання будь-яких матеріалів, розміщених на сайті, дозволяється при вказуванні посилання на безпосередню адресу матеріалу і згадуванні назви visti.news. Матеріали з позначкою “реклама” публікуються на правах реклами, відповідальність за зміст несе рекламодавець. © Усі права захищені, 2023