Дивіться «ВІСТІ» на кабельному телеканалі “Трiолан.INFO”

Харківський майстер створив унікальну кобзу – 11 сантиметрів завдожки, але на ній можна грати

Харківський майстер створив унікальну кобзу. Інструмент вміщується на долоні, і при цьому на ньому можна грати. В Україні міні етнічні інструменти виготовляли і раніше, але 11–сантиметрова кобза Назара Божинського зроблена за всіма канонами старих майстрів.

Назар Божинський вже 20 років створює етнічні музичні інструменти. Тепер виготовив унікальну кобзу. Інструмент завдовжки всього 11 сантиметрів.

Назар Божинський, майстер із виготовлення етнічних інструментів:

Оце натуральний розмір, а це 6 – одна шоста. Стрій може тримати вже отака – десь як долоня. Якщо меншого розміру, то тримати стрій дуже важко. А десь такого розміру, може вже звучати. Це мінімальна, на яку ще можна натягти струну на кивочок. Це отака.

У колекції міні кобз Назар має навіть 4-сантиметрову, але з двох музичних порід дерев: верби та сосни. Уперше взявся різьбити міні автентику, коли лиш мріяв тримати в руках повномасштабну бандуру. За роки у його майстерні народилися ліри, торбани, бандурки тощо. І кожен різьбив як це робили майстри сторіччя тому.

Я намагаюся всі технології витримувати, як і у великому інструменті. Ті самі товщини. Не просто, щоб це був якийсь сувенір, а щоб справді воно могло звучати.

Майстер не тільки виготовляє інструменти, а й грає на них. Для цього довго добирав міні струни та виточував кілька міліметрові кілки. Так музики добився навіть від мініатюрних поробок.

Мають бути дуже мініатюрні пальчики. Так, я навіть думав зробити насадки – приклеїти до пальців голки, щоб можна було грати навіть акорди, як тут. На жаль, зараз це неможливо.

Міні кобзу у руки отримав міні кобзар. Харків’янка Марина Соколенко перевтілює ляльок Барбі на українок. Прагне оживити прадідівські побут і вбрання. До Дня Покрови створила Козака Мамая.

Марина Соколенко, лялькарка:

Випустили ляльку Кена, який з зачіскою як оселедець, і який з таким саме типом тіла, яким стає можливим посадити Кена у позу за картиною Козака Мамая.

У задумках лялькарки колись створити і троїстих музик. Ансамбль озброїти інструментами теж допоможе Назар, треба лиш вирізьбити міні скрипку, басолі та цимбали.

Поділитися

з питань співпраці (093) 813-75-44 vistinews.kh@gmail.com

Використання будь-яких матеріалів, розміщених на сайті, дозволяється при вказуванні посилання на безпосередню адресу матеріалу і згадуванні назви visti.news. Матеріали з позначкою “реклама” публікуються на правах реклами, відповідальність за зміст несе рекламодавець. © Усі права захищені, 2023