Дивіться «ВІСТІ» на кабельному телеканалі “Трiолан.INFO”

Харківський “Міст з паперу” зібрав письменників, літературознавців, видавців та істориків

Письменницький “Міст з паперу” поєднав у Харкові українців і німців. Проекту вже три роки. Цього разу у Харкові зустрілися 17 експертів з обох країн. Письменники, літературознавці, видавці та історики розповідали один одному про книги та читачів, як дізналися Вісті Ньюс. До всього, під час марафону обговорювали ще й політичну ситуацію в Україні. Вже у вівторок 10 жовтня у Києві вирішуватимуть, де пройде “Міст з паперу” 2018.

“Чим ми можемо допомогти?” – саме цим питанням кілька років тому перейнялася німецька діячка культури Верена Нольте.

Юлія Овчаренко, організатор проекту з українського боку:

Куратор и директор проекта – Верена Нольте, которая сама из Мюнхена, представляет организацию “Культур альменд”. Это ее идея. После знакомства с украинскими писателями, еще много лет назад в Германии, когда-нибудь приедет с проектом в Украину.

І саме так з’явився “Міст з паперу”, мистецький проект, який проходить в Україні вже втретє. Цього разу у Харкові. Протягом трьох днів 17 експертів з обох країн обговорювали культуру і політику. Одна з тем наслідки так званої “руської весни”. Оксана Забужко у проекті бере участь вже вдруге. Письменниця каже, українсько-німецькі відносини досвід війни роблять цей проект особливим. А тому і мета “Паперового мосту” – скоротити прірву між Україною і Німеччиною як культурну так і політичну.

Оксана Забужко, письменниця:

Коли 2014 року виявляється, що німецькі політики і німецькі інтелектуальні еліти слабо розуміючи, що відбувається в Україні, за винятком фахівців, безпосередньо посвячених у таємницю цієї загубленої для німців на сході країни, тоді вмикається те, що називається народна дипломатія.

А ось Юрія Андруховича сміливо можна назвати корифеєм. У проекті письменник бере участь з самого початку. Говорить, що на власному досвіді відчув ефективність заходу.

Юрій Андрухович, письменник:

Я поглибив розуміння деяких речей. Ось зокрема тієї, наскільки нам все-таки потрібен цей діалог. Бо ми в надзвичайно різних традиціях політичної культури. Тобто нас іноді просто шокують погляди німецьких письменників і їх шокують наші погляди.

Щороку проект проходить у новому місці. Це, говорять організатори, допоможе глибше зрозуміти німецьким гостям колорит України. 10 вересня у Києві буде вирішено, де відбудеться “Міст з паперу-2018”. Серед міст-кандидатів – Одеса, Канів, Вінниця, Маріуполь, Ужгород. А вже у 2019-му, якщо вдасться, це буде Мюнхен.

Поділитися

з питань співпраці (093) 813-75-44 vistinews.kh@gmail.com

Використання будь-яких матеріалів, розміщених на сайті, дозволяється при вказуванні посилання на безпосередню адресу матеріалу і згадуванні назви visti.news. Матеріали з позначкою “реклама” публікуються на правах реклами, відповідальність за зміст несе рекламодавець. © Усі права захищені, 2023