Дивіться «ВІСТІ» на кабельному телеканалі “Трiолан.INFO”

Харківські студенти виграли фінансування від німецьких меценатів

Креативний проект харківських студентів виграв фінансування від німецьких меценатів. Конкурс “Творчий Харків 2.0: Молодіжні ідеї для зростання” відбувся у рамках “Тижнів Німеччини”. У фінал вийшла десятка команд. Учасники хочуть відроджувати історію краю, воліють бачити місто зеленішим і оселити літературу в метро. Хто ж виграв 3 тисячі євро на реалізацію свого задуму, дізналися Вісті Ньюс.

Термін “креативна економіка” з’явився в 2000 році. Вона вже стала важливою частиною економіки Англії і Німеччини. Виявилося, що світ прибутків і творчість пов’язані нерозривно. А працює це так: ентузіасти розробляють проект, а бізнес чи влада купує його та втілює, якщо пропозиція дійсно життєздатна. Конкурс студентських проектів «Creative Kharkiv 2.0: Молодіжні ідеї для зростання» проводять вже вдруге. Цьогоріч молодь подала 34 заявки, з них 10 у фіналі.

Тамара Рязанцева та Анна Бобенко, учасниці конкурсу:

Мы представили проект “Харьковская крепость”, как вы знаете, она разрушена, ее не существует. Это гугл-кард-борды, ты можешь вставлять туда свой смартфон и видеть крепость уже в виртуальной реальности. Ты будешь будто ходить по ней.

Проектів, пов’язаних з історією та культурою, кілька. Тут і краєзнавчі аудіогіди в транспорті, і літературні – з цитатами в метро. За умовами конкурсу, пропозиції мала розробляти група однодумців, а розробка грантової заявки подавалася англійською. Останній етап – презентація перед жури. Одним із кращих судді назвали пропозицію студенток інтерактивного фонтану.

Анна Дубешко та Альона Машкунова, учасниці конкурсу:

В Харькове и Украине еще такого фонтана нет. Он особен тем, что он взаимодействует с людьми. То есть он непостоянно работает и это плюс к его экономичности, он работает только тогда, когда вы хотите воспользоваться им.  Только когда вы сидите на нем, он работает.

Кращим проектом, який отримав грант у 3000 євро, назвали “Зелений етюд”. Студенти Харківського національного університету міського господарства збираються прикрасити місто топіаріями.

Альона Сидорова учасниця команди-переможця конкурсу «Creative Kharkiv 2.0»

Мы предложили делать зеленые скульптуры и украшать ими старые здания, которые подлежат реконструкции, но почему-то их не реконструируют. Скульптуры будут в виде чего угодно – в виде животных, в виде пришельцев, людей Мы решили выбрать мох, потому что он может жить вечно.

Минулого року перемогу виборов проект «Плюшевий лікар», за яким студенти й аспіранти ХНМУ навчають дітей не боятися лікарень. Конкурс започаткований у рамках міжнародного проекту “Тижні Німеччини в Харкові”.

Поділитися

з питань співпраці (093) 813-75-44 vistinews.kh@gmail.com

Використання будь-яких матеріалів, розміщених на сайті, дозволяється при вказуванні посилання на безпосередню адресу матеріалу і згадуванні назви visti.news. Матеріали з позначкою “реклама” публікуються на правах реклами, відповідальність за зміст несе рекламодавець. © Усі права захищені, 2023