Дивіться «ВІСТІ» на кабельному телеканалі “Трiолан.INFO”

Харківське село Веселе підкорило енергію та стало найбільш енергоефективним в області

Якщо можна максимально відмовитися від газу та перейти на альтернативну енергетику, то це вже зробили в харківському селі Веселе, як стало відомо Вісті Ньюс. Тут мешкає близько 1 250 людей, і всі об’єкти соцсфери живить сонце або вторсировина. Весельчани залучають нові розробки українських інженерів, здобувають гранти і вміють економити. Як живе енергетично незалежне село дізналися наші журналісти.

Північ Харківської області  до Росії 40 кілометрів. Місцеві села – Борисівка, Стрілече та Глибоке  показують, якою може бути газова незалежність. Активно впроваджувати альтернативну енергетику стали після початку окупації України.

Село Веселе найбільш енергоефективне на Харківщині. Втілювати масштабний проєкт почали з встановлення розумних вуличних ліхтарів. Це розробка харківських вчених. Ліхтарі почали першими економити гроші громади.

Спочатку в селі освітили центр. Півсотні LED-лампи із лінзами дають яскравіше світло та використовують менше потужності за аналоги. Далі енергоощадними стали всі соціальні об’єкти. Для школи та садка збудована котельня на паливних брикетах, а клуб і бібліотеку опалюють пелетами з сусідньої агрофірми. Економія до 15%, а окупиться проєкт за 5 років.

Олексій Слабченко, голова Веселівської сільради:

Раніше стояв оцей котел, який працював на дровах і вугіллі. Зараз ми поставили в рамках проєкту «Енергоефективне село» котел нашого вітчизняного виробництва, це Красилівський завод Хмельницька область.

Але перлиною села є амбулаторія. Тут із газовою залежністю борються 2 підходами. Електрику дають сонячні батареї на даху. І вони ж живлять тепловий насос. Симбіоз альтернативних джерел показав неабияку економію – до 20 тисяч за опалювальний сезон.

Вот это все оборудование относится к тепловому насосу, здесь – это автоматическое устройство по солнечным батареям. Регулирует напряжение, сколько подача, сколько сохраняется, там аккумуляторы, куда запасется эта электроэнергия.

Олександр Нєнахов, завідувач амбулаторії у с. Веселе:

Тепловой насос нас спасает особенно в межсезонный период, когда несильно холодно, все отопление в амбулатории обеспечивается за счет работы вот этого теплового насоса.

Щоправда, водночас в сусідніх селах Терновій і Перемозі амбулаторії все ще працюють на дровах. Там енергореформа тільки в планах. Наразі тільки в районі вже 11 сільських первинних медзакладів перейшли на розумне споживання. Впроваджують такі проєкти або сукупно бюджетами кількох рівнів, чи здебільшого за грантові кошти.

Максим Литвиненко, голова Харківського районної ради:

Якщо хтось у себе в селищі хоче впроваджувати альтернативні джерела електричної енергії, то треба шукати спонсора. Тому що якщо ми кажемо про економію, то дійсна економія почнеться після 4-5 років роботи цієї системи, а у нас вона наступає зразу, тому що ми не витрачаємо бюджетних коштів на встановлення та придбання сонячної електростанції.

Зупинятися у Веселому на цих проєктах не будуть. Тим більш є на що рівнятися – днями в сусідньому смт Рогань змонтували перший в області сонячний трекер – 80% енергії амбулаторії даватиме сонячна панель, яка сама повертається за сонцем, щоб брати максимум енергії. У планах на осінь ще одна новинка в іншому селі – медзаклад живитиме сонячна черепиця.

Поділитися

з питань співпраці (093) 813-75-44 vistinews.kh@gmail.com

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Використання будь-яких матеріалів, розміщених на сайті, дозволяється при вказуванні посилання на безпосередню адресу матеріалу і згадуванні назви visti.news. Матеріали з позначкою “реклама” публікуються на правах реклами, відповідальність за зміст несе рекламодавець. © Усі права захищені, 2023