Дивіться «ВІСТІ» на кабельному телеканалі “Трiолан.INFO”

Харків’янин, В’ячеслав Пасинко, отримав міжнародний грант для молодих керамістів

Укотре Міжнародна грантова премія Говорунів відкриває світу нові мистецькі імена, ставши для молодих керамістів вагомою підкореною вершиною й стартом для нових творчих обріїв.

Харків’янин отримав міжнародний грант для молодих керамістів

Третій рік поспіль для підтримки молодих мистців кераміки в Україні проводиться конкурс на отримання Міжнародної грантової премії Говорунів. Її засновано 2016 року в Опішному за ініціативи Національного музею-заповідника українського гончарства та українки в американській діаспорі Олесі Говорун (Нью-Йорк, США), інформує Ukr.Media.

26 вересня 2018 року музей-заповідник урочисто відкрив у Галереї монументальної глиняної скульптури мистецький проект «Перевтілення. Пробудження. Новий початок» цьогорічного лауреата Премії – художника-кераміста В’ячеслава Пасинка (Харків).

Молодий мистець – студент Харківської державної академії дизайну і мистецтв. Захопившись концептуальним дизайном, він знайшов своє найповніше творче вираження в глині. Про це впевнено засвідчують цікаві декоративні глиняні твори й нинішній грантовий проект – другий монументальний твір у доробку кераміста.

Ідея роботи – світоглядна думка самого автора. За його задумом, це – зображення своєрідного духовного катарсису кожної людини: «Композиція втілює момент очищення, який, можливо, ніколи не повториться. Це ніби мить народження, іноді болюча, утілена у грубій чорній глибі, яка давить на світле пробудження. Різні за розміром глиняні блоки, що немовби виростають з землі, символізують соціум, у якому кожен, незалежно від віку, має порок, але й надію на очищення».

В’ячеслава Пасинка було обрано переможцем конкурсного етапу в травні 2018 року. Творчу ідею, відзначену Грантом, він утілив у глині впродовж серпня-вересня на базі Музею гончарства. Нині мистця приїхали привітати батьки, друзі, а також наставники академії.

Творчу нагороду керамісту вручила минулорічна володарка Гранту, художник-кераміст Ольга Плоха. Завісу найцікавішого етапу – виготовлення проекту – відкрив для гостей фільм, відзнятий студією «Відродження» Музею-заповідника.

Поділитися

з питань співпраці (093) 813-75-44 vistinews.kh@gmail.com

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Використання будь-яких матеріалів, розміщених на сайті, дозволяється при вказуванні посилання на безпосередню адресу матеріалу і згадуванні назви visti.news. Матеріали з позначкою “реклама” публікуються на правах реклами, відповідальність за зміст несе рекламодавець. © Усі права захищені, 2023