Дивіться «ВІСТІ» на кабельному телеканалі “Трiолан.INFO”

Харків: Вирок суду сепаратисту Ігнату Кромському, на прізвисько Топаз

Топаз команди більше не дасть. Харківський суд виніс вирок у справі Ігната Кромського, як стало відомо Вісті Ньюс. Антимайданівця визнали винним за трьома обвинуваченнями. А це посягання на територіальну цілісність, викрадення автівки та організація масових заворушень. Сам підсудний провини не визнав навіть під кінець слухання, що тривало 2,5 роки. Незадоволеною вироком лишилася і прокуратура – на їхню, думку, занадто м’яко з Топазом обійшлися судді. Адже за законом Савченко відсидить він всього чверть призначеного терміну.

Це 1 березня 2014 року. Сепаратисти захопили будівлю Харківської облдержадміністрації й через коридор ганьби, побиття та приниження змусили пройти українських патріотів. Серед них і відомого письменника Сергія Жадана.

За секунди до цього з будівлі виходить і вклоняється натовпу Ігнат Кромський. Він один із тих, кого прокуратура вважає організатором захоплення приміщення Харківської обласної державної адміністрації.

Кромського більше знають на прізвисько Топаз. Антимайдановець уславився завдяки ролику в ютубі, знятому в Маріїнському парку.

– Я старший в Мариинском парке.
– Как тебя зовут?
– Позывной Топаз.
Топаз, дай команду. Дай команду, Топаз!

“Слова “Топаз дай команду” стали мемом. І отримали продовження “Топаз команди більше не дасть”, коли Кромського затримали. Щоправда, з-під домашнього арешту він втік, зрізавши електронний браслет. Але в підсумку у квітні 2014 року його знову затримали та посадили в СІЗО вже без права застави. Топазу інкримінують посягання на цілісність України, участь у масових заворушеннях і на додачу угон. Але і після 2,5 років слухань провини в будь-чому Кромський не визнає. Більше того, говорить це в обличчя тим, кого виводив зі стін обладміністрації.

Ігнат Кромський, засуджений:
Феміда вирішила інакше. Ігнат Кромський винний за всім статтями і засуджений до 8 років позбавлення волі з конфіскацією. Щоправда, це лиш половина від покарання, яке просила прокуратура. А з застосуванням закону Савченко сидіти Топазу лишилось зовсім небагато.

Віта Дубовик, прес-секретар прокуратури Харківської області:
За нашими підрахунками, якщо застосувати так званий “закон Савченко”? йому залишиться відбувати покарання десь близько 2 років. Ми вважаємо таке покарання недостатнім, ми вважаємо, що як ви самі бачили, людина не розкаялася, не визнала своєї вини. Вважає себе правою у частині ст. 110 “посягання на територіальну цілісність” і “участь у масових заворушеннях”. Ми вважаємо, що є всі обставини, тобто пом’якшуючих немає, а є навпаки обтяжуючі. Тому на нашу думку, вирок мав би бути більш жорстким.

Проте Топаз запевняє – ключові експертизи у справі так і не провели.

Ігнат Кромський, засуджений:

А так как они не были проведены, данное досудебное расследование и судебное разбирательство были проведены необъективно и упередженно, поэтому будет подана апелляция.

Тож Ігнат Кромський вже починає готувати заяву про апеляцію. Не виключено, що апелюватиме вирок і прокуратура.

Поділитися

з питань співпраці (093) 813-75-44 vistinews.kh@gmail.com

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Використання будь-яких матеріалів, розміщених на сайті, дозволяється при вказуванні посилання на безпосередню адресу матеріалу і згадуванні назви visti.news. Матеріали з позначкою “реклама” публікуються на правах реклами, відповідальність за зміст несе рекламодавець. © Усі права захищені, 2023