Дивіться «ВІСТІ» на кабельному телеканалі “Трiолан.INFO”

Харків: Соціальний готель став унікальним об’єктом для України

У Харкові відкрили соціальний готель. Зупинитися в ньому можуть люди, що опинилися в скрутних життєвих умовах – це і внутрішньо-переміщені особи, і харків’яни, постраждалі від надзвичайних ситуацій, як стало відомо Вісті Ньюс. Унікальний для України об’єкт звели за підтримки німецьких меценатів. Готель розрахований на 50 постояльців. Вартість ліжка-місця пільгова – близько 50 грн. на добу, в особливих випадках – житло буде безкоштовним.

Соціальний готель відкрили на Валентинівській 23 Г. З одного боку будівлі територіальний центр. За 3 роки конфлікту на Донбасі сюди зверталися тисячі внутрішньо переміщених осіб. Для людей навіть облаштовували тимчасові місця для ночівлі та проживання. Тепер осіб у скруті направлятимуть у сусіднє крило – до “Соціального готелю”. В Україні подібних хостелів більше немає.

Наталя Неведрова, адміністратор “Соціального готелю :
У нас 19  номеров, есть 2-х местные, есть 5-ти местные. Все разные. На первом этаже у нас 6 номеров, 3 номера это для инвалидов. Мы находимся в таком номере. Один номер у нас экстренный – для экстренного, оперативного заселения, вдруг у кого, что случилось. У нас всегда он свободен.

Фото Вісті Ньюс. Новини. Харків&Україна http://visti.news
Фото Вісті Ньюс. Новини. Харків&Україна http://visti.news

Кімнати розраховані на містян, що втратили житло через пожежу чи вибух. Востаннє такого розселення потребували погорільці з багатоповерхівки на Ощепкова в 2012 році. Постояльцями “Готелю” також можуть стати люди з зони АТО.

Олександр Кравченко, директор “Соціального готелю” :
Сюда они будут селиться на определенный срок. Это будет комиссия состоять. Первый срок это 90 дней, это будет льготный. Оплата будет составлять где-то в районе 50 грн. в сутки с человека.

Світлана Горбунова-Рубан, заступник Харківського міського голови :
Каким-то семьям мы дадим возможность пожить какой-то промежуток времени бесплатно в зависимости от ситуации, но там где люди решат, что они смогут жить здесь вечно и постоянно, там после 90 дней пребывания, плата начнет расти.

Після 90 днів замість пільгової ціни постояльці мають платити повну суму – близько 100 грн. на добу. Мешканців забезпечать не тільки побутовим комфортом, а і супроводом соцслужб, щоб вирішити проблеми з документами, знайти житло чи працевлаштувати. На унікальний соціальний хостел німецький уряд і федеральна компанія GIZ виділили 11,5 млн грн. Це капремонт приміщень, обладнання та меблі. Мерія ж профінансувала ремонт покрівлі, фасаду та благоустрій прилеглої території.

Вольфганг Мессінгер Генеральний, консул Федеративної Республіки Німеччина в Донецьку:
Я был здесь во время устройства и, конечно, разница огромная. Я думаю, этот проект очень хорошо сделан. И наши деньги хорошо использовали.

Запрацює готель вже з січня, але у разі форс-мажору прийме людину чи родину вже зараз. Нагадаю, це вже третій реалізований завдяки німецькій стороні проект, до цього в місті відкрили модульне містечко для переселенців і соціальний центр “Сім’я”. У 2018 році у місті планують почати працювати над центром для людей із порушенням опорно-рухового апарата.

Поділитися

з питань співпраці (093) 813-75-44 vistinews.kh@gmail.com

Використання будь-яких матеріалів, розміщених на сайті, дозволяється при вказуванні посилання на безпосередню адресу матеріалу і згадуванні назви visti.news. Матеріали з позначкою “реклама” публікуються на правах реклами, відповідальність за зміст несе рекламодавець. © Усі права захищені, 2023