Дивіться «ВІСТІ» на кабельному телеканалі “Трiолан.INFO”

Харків: Схід Опера вперше в Україні готує прем’єру балету на музику Вагнера (23-24.02)

Схід Опера планує на лютий прем’єру унікального проекту: балету «Містерії Пандори» на музику Ріхарда Вагнера по спеціально написаному до цієї вистави оригінальному лібрето.

Цей незвичайний і амбітний проект стане постановочним дебютом для заслуженої артистки України Антоніни Радієвської, яка в минулому році зайняла посаду художнього керівника балету Схід Опера і є автором цієї постановки.

А.Радіевська зазначила, що давньогрецький міф про Пандору, події якого за сюжетом балету вона переносить в наш часі, надихнув  її своєю неоднозначністю.

Харків Схід Опера вперше в Україні готує прем'єру балету на музику Вагнера (23-24.02)Ми знаємо про біди і страждання, які обрушилися на світ після того, як Пандора відкрила заборонений ящик. Але забуваємо, що разом з ними в скриньці знаходилася і Надія. Думаю, саме завдяки їй людство не загинуло і навчилося співіснувати з лихами, які увійшли в наше життя. Саме про це я і хочу сказати глядачеві: надія, любов і віра – наші головні опори, завдяки їм ми і живемо. Цій ідеї і присвячено лібрето, яке я створила у співпраці з шановним доктором мистецтвознавства, професором Олександром Чепаловим, – каже авторка балету.

Крім оригінального лібрето, особливістю постановки є використання музики Вагнера.

Вагнер, звичайно, не писав музики для балету, але багато його оперних увертюр настільки об’ємні і емоційні, що таке перекладання напрошується. В історії світового театру подібні музичні експерименти відомі, але в Україні це робиться вперше. Музика Вагнера настільки багатогранна, що робота з нею і артистам балету, і мені як балетмейстеру, доставляє щире задоволення, – зазначила А.Радіевська.

Головний диригент Схід Опера Дмитро Морозов, який разом з диригентом Павлом Багінським є співавтором музичної редакції балету, зазначив, що для вистави підбиралися фрагменти з різних творів Вагнера, і вони компонуються, виходячи з характеру тих чи інших сцен.

Ми взяли фрагменти з симфонії Вагнера, а також з його оперних творів, таких як «Парсіфаль»,«Летючий голландець»,«Трістан та Ізольда»,«Золото Рейну», і створили з них єдине полотно. У такому обсязі музика Вагнера не звучала з харківської оперної сцени з 1935року. Тобто вже майже сто років повноцінних постановок по Вагнеру в Харкові не було, його музика лише зрідка виконувалася в концертних програмах. Можна сказати, що ми готуємо абсолютно новий, ексклюзивний театральний продукт, і сподіваюся, він стане свого роду візитною карткою Схід Опера і українського театрального мистецтва в цілому, – зазначив Д.Морозов.

Сценографію і костюми для балету створює заслужений артист України Олександр Лапін.

Прем’єра вистави запланована на 23-24 лютого.

Схід OPERA – новий бренд Харківського національного академічного театру опери та балету ім. М.В.Лисенка. Під цим брендом восени 2018року театр відкрив свій 143-й сезон. Заснований в 1875 році, сьогодні є єдиним національним театром опери та балету на Сході України. У репертуарі – 65 оперних і балетних постановок. Протягом року на великій сцені грається більше 270  власних спектаклів, в минулому сезоні тут випущено 8 прем’єр. Тільки театральна трупа об’єднує понад 300 артистів, а всього тут працюють майже 750 осіб. Новий бренд покликаний оновити сприйняття театру і запустити іноваційну ідею розвитку театру як сучасного центру музичної і театральної культури, орієнтованого не тільки на класичний репертуар, а й на сучасні та експериментальні постановки, на відкритість новому і просування актуальної української та світової культури в молодіжне середовище. В рамках ребрендінгу розроблений і впроваджений новий логотип театру, відкрилися нові майданчики (камерна сцена, відкрита сцена і експериментальний лофт), сформований Музичний Молодіжний Хаб, в рамках якого проведені фестиваль «Схід OPERA Просто неба» та Конкурс молодих композиторів. 

Поділитися

з питань співпраці (093) 813-75-44 vistinews.kh@gmail.com

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Використання будь-яких матеріалів, розміщених на сайті, дозволяється при вказуванні посилання на безпосередню адресу матеріалу і згадуванні назви visti.news. Матеріали з позначкою “реклама” публікуються на правах реклами, відповідальність за зміст несе рекламодавець. © Усі права захищені, 2023