Дивіться «ВІСТІ» на кабельному телеканалі “Трiолан.INFO”

Харків: Публікація петиції про “заборону гей-параду” незаконна й антиконституційна: юристи й організатори

Організаторки першого правозахисного ХарківПрайду та юристи висловилися щодо петиції про “заборону гей-параду у Харкові”. Нагадаємо, 12 серпня на сайті харківської міської ради з’явилася петиція з вимогою “заборонити проведення гей-параду” і за два тижні набрала кількість голосів, необхідну для розгляду. Мерія Харкова ще не висловилася публічно з цього приводу. Тим часом, свою заяву опублікувало харківське жіноче об’єднання “Сфера”, яке організовує правозахисний Марш ХарківПрайд, котрий, вочевидь, автори петиції й асоціюють із “гей-парадом”. Також свій юридичний коментар петиції надала найстаріша юридична компанія України, ILF. (за авторством партнера компанії Олексія Харитонова)

У заяві організаторок ХарківПрайду, який відбудеться з 9 по 15 вересня цього року, зокрема, йдеться:

…ми вважаємо таку петицію закликом до порушення права на мирні зібрання для людей за ознакою їхньої сексуальної орієнтації та гендерної ідентичності, а факт реєстрації петиції порушенням закону “Про звернення громадян”, в статті 23 якого, зокрема, йдеться “Електронна петиція не може містити пропаганду насильства, жорстокості, розпалювання міжетнічної, расової, релігійної ворожнечі, заклики до вчинення терористичних актів, посягання на права і свободи людини.

Юристи ж компанії ILF підкреслюють: “Фактично дана петиція посягає на права і свободи учасників прайду та взагалі не мала бути зареєстрована як така, що суперечить закону. Незважаючи на це, петиція зібрала 5837 підписів та перебуває на розгляді Харківського міського голови”. Повний аналіз ситуації можна прочитати за посиланням.

В юридичному коментарі також йдеться про те, що “Конституція України також гарантує право кожного на свободу думки і слова, на вільне вираження своїх поглядів і переконань (ст. 34). Конституційні права мають верховенство над іншими правами, є непорушними, мають гарантований захист та базуються на принципах рівності для кожного. […] Учасники прайду не пропагують одностатеві стосунки, а намагаються таким чином звернути увагу на порушення їхніх прав та свобод, на наявні в українському суспільстві гендерні стереотипи та проблему гендерної дискримінації. Тобто це правозахисне дійство, а не пропаганда”.

Президентка ХЖО “Сфера” й співорганізаторка ХарківПрайду Віра Чернигіна зазначає: “Хочу підкреслити, що Парадом можна називати прайди у тих країнах, де людям ЛГБТ+-спільноти вже є що святкувати – скажімо, в Мюнхені, Сан-Пауло чи Нью-Йорку. Нам же святкувати ще нічого, тому ми проводимо не “гей-парад”, а правозахисний Марш Рівності. Якщо ви чекаєте голих людей у пір’ї, змушена вас розчарувати, їх не буде. Будуть питання про права людини”.

Організаторки також заявляють, що “ХарківПрайд Марш відбудеться у форматі мирної правозахисної ходи, мета якої – звернути увагу харківської громади на проблеми прав людини для ЛГБТ+ та безпеку нашого міста для різних людей” і закликають “керівництво міста і Національнальну поліцію України уважно поставитися до нових викликів та забезпечити права громадян та громадянок на свободу самовираження та свободу мирних зібрань”, а “ всі громадські організації Харкова, активісток та активістів, наших колег і колежанок з інших регіонів України, з аналогічних та інших сфер правозахисної діяльності до солідарності та підтримки ХарківПрайду”, оскільки, на їхнє переконання, “повага до людської гідності, усвідомлення цінності прав людини та забезпечення їх здійснення є новим викликом українському громадському руху – ми впевнені, що в цій боротьбі маємо об’єднати якнайширші зусилля”.

Поділитися

з питань співпраці (093) 813-75-44 vistinews.kh@gmail.com

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Використання будь-яких матеріалів, розміщених на сайті, дозволяється при вказуванні посилання на безпосередню адресу матеріалу і згадуванні назви visti.news. Матеріали з позначкою “реклама” публікуються на правах реклами, відповідальність за зміст несе рекламодавець. © Усі права захищені, 2023