Дивіться «ВІСТІ» на кабельному телеканалі “Трiолан.INFO”

Харків: форум присвячений дітям з особливими потребами

У Харкові пройшов Перший національний форум «Вчимося жити разом». Захід присвячений питанню інклюзії, і, зокрема, відкриттю освітнього простору для малечі з особливими потребами. Завдяки змінам, ініційованим першою леді України – Мариною Порошенко – у 2017 році до шкіл Харківської області пішло в 7 разів більше дітей з особливими потребами, ніж торік. Що ще буде зроблено для розвитку інклюзивної інфраструктури, дізналися Вісті Ньюс.

“Вчимося жити разом” – під таким гаслом у Харкові говорили про особливі освітні потреби для дітей. Мета першого національного форуму – змінити освітню систему і включити в неї малечу та підлітків з інвалідністю. На це ж націлена і національна програма реформ, розпочата півтора року тому.

Марина Порошенко, перша леді України:

Для мене дуже важливо зараз впровадити інклюзивну форму освіти в загальноосвітнє середовище, де діти зможуть отримати якісні освітні послуги в тій школі, яка їм зручніше. Основна мета нашої реформи, щоб у жодному разі не зруйнувати систему, яка була, а тільки допомогти і надати альтернативну можливість дітям, які готові прийти до загальноосвітньої школи.

Наразі вже відбулися зміни до законів про освіту та про реабілітацію. Як результат – тільки на Харківщини до загальноосвітніх шкіл у 2017 році прийшли в 7 разів більше дітей з інвалідністю, ніж минулого року. У 142 школах навчаються за інклюзивною формою 298 дітей з особливими освітніми потребами.

Під час форуму вдалося з’єднати в діалозі про шляхи розвитку галузі інклюзії чиновників, педагогів, керівників освітніх установ, волонтерів і батьків малечі, що потребує особливих підходів. “Вчимося жити разом” познайомив людей, що опікуються цим напрямком. Також у межах заходу відбулася виставка дитячого малюнку «Жити разом — змінювати світ». Її переможцями стали 46 дітей, у тому числі і особливі діти.

Також у ході форуму в Харківській ЗОШ № 105 відбулося відкриття першої в області ресурсної кімнати. Вона надає можливість дітям з особливими освітніми потребами займатися в групах чи за індивідуальним планом розвитку – з корекційними педагогами, вчитися обслуговувати себе в побуті, творчо розвиватися. Кімната включає навчальну, соціально-побутову, ігрову зони та зону відпочинку. Усі локації спрямовані на подальшу адаптацію.

Юлія Світлична, голова Харківської облдержадміністрації:
За 18-тий рік плануємо відкрити 15 ресурсних кімнат, 25 медіатек, будемо створювати і інклюзивно-реабілітаційні центри в районах Харківської області. І будемо робити все, для того щоб і готувати кадри, і надавати можливості для того, щоб вони були рівними для всіх.

Серед наступних кроків з впровадження інклюзії, зокрема на Харківщині, – організація вільного доступу до всіх будівель закладів освіти у містах та районах області.

Поділитися

з питань співпраці (093) 813-75-44 vistinews.kh@gmail.com

Використання будь-яких матеріалів, розміщених на сайті, дозволяється при вказуванні посилання на безпосередню адресу матеріалу і згадуванні назви visti.news. Матеріали з позначкою “реклама” публікуються на правах реклами, відповідальність за зміст несе рекламодавець. © Усі права захищені, 2023