Дивіться «ВІСТІ» на кабельному телеканалі “Трiолан.INFO”

Евакуація з тимчасово окупованих територій Харківщини – волонтери вивезли 1500 людей

Днями відбулася перша масштабна евакуація на Харківщині. Її змогли організувати волонтери.

Із тимчасово окупованих міст і сіл Харківської області виїхали близько 1500 людей. Це жінки з дітьми та похилі люди. Чоловіків призовного віку не випустили. Виїхати прагло ще більше людей, але не всі автівки пропустили на блок-постах окупантів.

Колони автобусів на фінішному пункті збору під’їжджають щокілька годин. Люди з них виходять стомлені, але з посмішками. Багатьох зустрічають родичі чи знайомі, більшість не бачилися з 24 лютого. У дорозі хтось із 4-5 ранку, а дехто другу добу.

У те, що їх пропустили, навіть при виході з машин вірять не всі. Валерія 5 разів пробувала виїхати зі свого населеного пункту. Щоразу завертали без жодного пояснення. При чому на одних блок-постах окупантів вдавалося проїхати, а на наступних завертали. Тепер дівчина лишиться в Харкові, щоб нарешті довчитися і отримати диплом фармацевтки.

Про життя в окупації говорять небагато – люди бояться за рідню, яка лишилася вдома. Без виключень говорять, що там жити важко. Медикаментів немає. Із продуктами перебої, усе, що завозять зараз, дуже дороге. Були місяці коли люди не могли купити хліба. Електрики і води в домівках не було тривалий час. Мобільний зв’язок пробивається лиш деінде.

Евакуаційний маршрут організатори тримали в таємниці. Це було необхідно з міркувань безпеки.

Вже на місці прибуття усіх евакуйованих забезпечили харчуванням, медичною та психологічною допомогою.

Вже в найближчі дні волонтери прагнуть повторити евакуацію. В організації першої взяли участь волонтерські організації – чеські волонтери Helping to leave, Help me Kharkiv, Незламний Харків, Eventroom, D20 Kharkiv, Kharkiv Help, «Червоний хрест», підтримали ініціативу обласна та місцева влада, рятувальники, правоохоронці.

фото з ТГ-каналу Олега Синєгубова

 

Поділитися

з питань співпраці (093) 813-75-44 vistinews.kh@gmail.com

Використання будь-яких матеріалів, розміщених на сайті, дозволяється при вказуванні посилання на безпосередню адресу матеріалу і згадуванні назви visti.news. Матеріали з позначкою “реклама” публікуються на правах реклами, відповідальність за зміст несе рекламодавець. © Усі права захищені, 2023