Дивіться «ВІСТІ» на кабельному телеканалі “Трiолан.INFO”

Двічі під обстрілами – історія харківської пожежної каланчі, якій цьогоріч виповнилося 135 років

У Харкові росіяни зруйнували 78 об’єктів культурної спадщини, в області ще більше — 96. За даними експертів, це найбільше в Україні.

Одна з таких пам’яток – пожежна каланча на Москальовці. Це пам‘ятка архітектури кінця XIX століття. Ось так вона виглядала за кілька днів після осбтрілів. 

фото Ганна Черненко
фото Ганна Черненко
фото Ганна Черненко

Пожежну будівлю окупанти обстріляли двічі: 14 та 27 березня. Пам’ятка архітектури місцевого значення була збудована у 1887 році. Її сильно посікло уламками. А за кілька метрів від будівлі багатометрова вирва.

 

У ХІХ столітті район називався Заіковка, пізніше злився в Москальовку. Тут багато архітектурних перлинок: Гольдберівська церква і оригінальні маєтки купців. Саме тут відкрили перший газовий завод, що дав старт розвитку газової промисловості і газифікації міста. Життя району було бурхливим. Далі на вуличках було безліч осель ремісників. Будівлі були дерев’яні зі солом’яними стріхами. Сусідство таких домівок і промисловості загрожувало пожежами, тому влада і вирішила збудувати каланчу.

харків каланча    харків каланча

Навпроти школа, будівлі з неменшою історією теж сильно дісталося.

   

Прокуратура провела огляд обстріляної пам’ятки у червні. Тут знайшли та вилучили частини від боєприпасів, їх направлять для проведення необхідних експертних досліджень.

 

Поділитися

з питань співпраці (093) 813-75-44 vistinews.kh@gmail.com

Використання будь-яких матеріалів, розміщених на сайті, дозволяється при вказуванні посилання на безпосередню адресу матеріалу і згадуванні назви visti.news. Матеріали з позначкою “реклама” публікуються на правах реклами, відповідальність за зміст несе рекламодавець. © Усі права захищені, 2023