Дивіться «ВІСТІ» на кабельному телеканалі “Трiолан.INFO”

«Дідона та Еней»: опера без стін від Open Opera Ukraine у Харкові (23.11)

23 листопада на меломанів та професійну музикантську спільноту Харкова чекає знайомство із постановкою барокової опери Генрі Перселла «Дідона та Еней» від Open Opera Ukraine, а також можливість стати частиною проекту національного нетворкінгу музикантів. Проект реалізується за підтримки Українського культурного фонду.

Open Opera Ukraine – незалежна платформа, створена для промоції жанру опери в Україні. Проект має на меті сформувати нові інтенції у сприйнятті широкою аудиторією оперного мистецтва та академічної музики загалом. Реалізацію цієї мети Open Opera Ukraine здійснює через сучасний підхід до музичного інтелектуального продукту – у нових постановках із залученням актуальних мистецьких та суспільних трендів, через розвиток аудиторії та професійну допомогу молодим талантам.

«Дідона та Еней»: опера без стін від Open Opera Ukraine у Харкові (23.11)Європейський диригент Ілля Король, провідна українська режисерка Тамара Трунова, оркестр, в якому музиканти грають на історично достовірних копіях старовинних музичних інструментів, хор та яскраві, харизматичні українські солісти, що пройшли відкритий кастинг та школу барокового вокалу, – ось основні учасники постановки, креативної і сучасної за режисерським вирішенням, модерної за візуально-пластичним профілем.

«Дідона та Еней» – опера без стін, дійство у всіх сенсах відкрите для безпосереднього контакту з публікою: ні куліс, ні задників, ні оркестрової ями, ні традиційних оперних умовностей. Натомість – можливість безпосередньо спостерігати за процесом народження вистави, зануритися у хвилюючий та захопливий світ бароко не лише через вир емоцій, а й дізнавшись більше про естетику й виконавську практику тієї епохи.

Київська прем’єра «Дідони та Енея» Генрі Перселла, яка відбулася на початку листопада 2017 року, стала першим в Україні досвідом реалізації цілісного музичного спектаклю в естетиці історично-поінформованого виконавства – у виконавській стилістиці, відповідній часу створення опери. Постановка отримала значний резонанс не лише серед музикантів (фахівці оцінили її як «бездоганне виконання із дотриманням світових стандартів історично-поінформованого виконавства»), а й у театральному середовищі: за рішенням експертів «Дідона та Еней» потрапила до шорт-листа Всеукраїнського театрального фестивалю-премії ГРА у номінації «Найкраща музична вистава у жанрі опера/оперета/мюзикл».

Важлива частина проекту – налагодження культурного діалогу між регіонами України, створення всеукраїнської мережі взаємодії (нетворкінгу) музикантів, які прагнуть оволодіти усіма секретами й тонкощами історично-поінформованого виконавства, забезпечення можливостей освіти й удосконалення своїх вмінь для молодих талантів через консультації із провідними фахівцями у цій галузі та участь у концертних і музично-театральних акціях. Тому окрім оперних вистав у кожному з міст запланована розгорнута освітня програма: лекції для широкої аудиторії, безкоштовні майстер-класи для студентів та викладачів мистецьких вишів, загалом – для музикантів, що зацікавлені у розширенні своїх знань у царині барокового виконавства. На майстер-класах працюватимуть Ілля Король (барокова скрипка), Костянтин Щеніков (теорба), Наталія Хмілевська (бароковий вокал), Ольга Шадріна-Личак (клавесин), Костянтин Яковлєв (бароковий фагот та гобой).

Завдяки підтримці Українського культурного фонду лекції та майстер-класи є вільними для відвідування за умови попередньої реєстрації.

Український культурний фонд — державна установа, створена у 2017 році, на підставі відповідного Закону України, з метою сприяння розвитку національної культури та мистецтва в державі, забезпечення сприятливих умов для розвитку інтелектуального та духовного потенціалу особистості і суспільства, широкого доступу громадян до національного культурного надбання, підтримки культурного розмаїття та інтеграції української культури у світовий культурний простір. Діяльність фонду, згідно чинного законодавства, спрямовується та координується Міністерством культури України.

23 листопада, Харківський національний університет мистецтв ім. І.П.Котляревського (пл. Конституцiї, 11/13), 9:00 – 13:00

Барокові майстер-класи. Посилання на подію у Facebook –https://www.facebook.com/events/184474062455589/

Реєстрація на майстер-класи – https://goo.gl/CYt3Wz

23 листопада, Харківська філармонія (вул.Римарська, 21), 18:30

«Дідона та Еней»: опера без стін. Харків

Посилання на подію у Facebook – https://www.facebook.com/events/1056286477883242/

Квитки – http://filarmonia.kh.ua/event/didona-ta-enej/

www.facebook.com/OpenOperaUkraine/

Поділитися

з питань співпраці (093) 813-75-44 vistinews.kh@gmail.com

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Використання будь-яких матеріалів, розміщених на сайті, дозволяється при вказуванні посилання на безпосередню адресу матеріалу і згадуванні назви visti.news. Матеріали з позначкою “реклама” публікуються на правах реклами, відповідальність за зміст несе рекламодавець. © Усі права захищені, 2023