Дивіться «ВІСТІ» на кабельному телеканалі “Трiолан.INFO”

Чотири сотні мешканців на дві квартири – у Харкові в списках виборців адреси “аномальної” прописки

У Харкові виявили в списках виборців адреси з так званим “перенаселенням”. Поліція перевіряє законність таких прописок, а громадські діячі та юристи пояснюють, що могло стати причиною появ “аномальних” квартир.

За документами в однокімнатній на вулиці Луї Пастера мешкають 217 людей. Але 215 із них “привиди”. По факту у квартирі живе тільки подружжя Зайончковських. Віталій розводить руками, він у 2015 році переписав оселю на фонд «Пенсіон». За це соццентр пожиттєво доглядає родину.

Віталій Зайончковський, мешканець квартири:

Жена пенсионер, а я безработный, еще не на пенсии. А коммунальные услуги оплачивать, они дорогие, а у меня только 1400 пенсия и больше никаких доходов нет. Вот мы и заключили договор пожизненного содержания.

Що житло стане за документами мурашником екс-власник навіть подумати не міг. Тепер до прописаних часто приходять візитери.

Віталій Зайончковський, мешканець квартири:

– Он прописал самовольно, без ведома нас. И теперь целая проблема возникает.
– Тобто ви не знали?
– Да, ничего мы не знаем, мы до сих пор не знаем. То банки приходят, то военкоматы приходят, то полиция приходит, и вот такое творят.

Диспетчер, за номером, вказаним на сайті соццентру, ситуацію не коментує.

Схожа ситуація і в іншій харківській квартирі. На вулиці Шариковій в одну оселю вмістилися ще більше прописаних  аж 228. Її екс-власник теж уклав договір на догляд. І про бурхливе життя гумової квартири вже добре знають сусіди.

Сусідка мешканців “аномальної” квартири:

Его купили вместе с квартирой. Он уже не владелец. За коммунальные платит тот хозяин, который… И прописывает сюда вот столько людей. А он получает каждый раз квитанции и там все добавляются и добавляются люди.

Законів, що обмежують кількість прописаних, в Україні немає. На виборчій дільниці 172, до якої входять ці дві квартири, запрошення вже розіслали. Думали, що за вказаними адресами гуртожитки. Громадські ж спостерігачі переконують, зманіпулювати такими аномальними квартирами на президентських виборах неможливо.

Микола Зінченко, представник громадської мережі “Опора” в Харківській області:

На президентських виборах воно навряд чи зможе вплинути на результат, тому що результат рахується по всій країні. Це можна було б трошки приурочити до виборів народних депутатів, де в одномандатних виборчих округах 100-200 голосів можуть стати вирішальними. Або, наприклад, на виборах місцевих  де взагалі кожен голос може перевісити чашу терезів на користь когось.

Юристи ж переконані  за такими прописками ховаються переселенці з окупованих територій. Точніше бізнес, який влаштували на ВПО.

Олег Головко, адвокат:

Здійснюють формальну реєстрацію на території України, отримують статус тимчасово переміщених осіб, у зв’язку з чим вони можуть отримувати як пенсії, так і ряд соціальних виплат. Цей бізнес є досить прибутковим, він розгалужений. Як мені відомо, суми утримань, які перевозять з території України у вигляді пенсій, складають 20, 25, іноді 30%.

У поліції 4 сотні прописаних вже стали приводом для кримінального провадження. Його відкрили за статтею “службова підробка”.

Олександр Дударєв, т.в.о. начальника слідчого відділу Індустріального відділу поліції в Харкові:

Вказана заява була внесена до єдиного реєстру досудових розслідувань за ч. 1 ст. 366 ККУ. На даний час проводиться нами досудове розслідування у даному проваджені, збираються всі необхідні докази. По результатам буде прийняте відповідне рішення.

Чи все ж потягнуться у день голосування на президентських чи вже парламентських виборах із цих двох харківських квартир сотенні ряди виборців, невідомо.

Поділитися

з питань співпраці (093) 813-75-44 vistinews.kh@gmail.com

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Використання будь-яких матеріалів, розміщених на сайті, дозволяється при вказуванні посилання на безпосередню адресу матеріалу і згадуванні назви visti.news. Матеріали з позначкою “реклама” публікуються на правах реклами, відповідальність за зміст несе рекламодавець. © Усі права захищені, 2023