Дивіться «ВІСТІ» на кабельному телеканалі “Трiолан.INFO”

Без тепла – як живуть Чкалівське та Куп’янськ?

Коли квартири нагадують печеру. Пліснява на стінах, батареї, від яких через сирість відстала фарба, люди кутаються у гори ковдр і вдягають светр на светр.

Батарія холодна! і вже чорніє! вже прикриваю, бо стидно.

Лідія Іванівна перенесла 3 операції. І весь листопад, змушена виходить грітися на вулицю.

Лідія Іванівна, пенсіонерка, виживає в холодній квартирі:
Второе, третье одеяло! Обогреватель! Не успіваю витірать вікна. Товаріщі, вікна потіють, все чорне! Під батареєю вже тече – сирость така. Оно просто, коли на вулиці холодно, тут топимо. І газом, і обігріватель включили! Потому що, що нам остається? Я человек больний, мне надо!

Родина чкалівських пенсіонерів із острахом чекає морозів. Вже ввімкнули всі обігрівачі, але тепер бояться пожежі. Адже так само гріються всі в їхньому домі. Так виглядає оголошений в Чкалівському ОТГ надзвичайний стан. Більше того, так живуть мешканці практично всіх багатоповерхівок у Чкалівському. Опалювальний сезон сюди не прийшов, при тому що на календарі 11 листопада.

Отак от і живем – штанів куча, кофт куча під низом.

Хто винуватий у холодних батареях у сотнях будинків, розказує очільник ОТГ. За його словами, люди не мерзли б цей місяць, якби міні-котельні ввели в експлуатацію вчасно. Це перша причина.

Віктор Соловйов, голова Чкалівської селищної ради:
Мы говорили, что строительство новых котелен идет настолько повільно, что мы не видим обещаний областной администрации, что они запустятся. Вот Юлия Александровна, к сожалению, здесь ни разу не была, в Чкаловском ОТГ.

А ось і недобудована котельня. У подвір’ї і досі розриття під труби, а всередині запаковане в плівку обладнання. За даними сайт Облдержадміністрації від 5 грудня 2018 року 3 котельні в Чугуївському районі планувалося ввести в експлуатацію ще в першому півріччі 2019 року. Зазначалося, що кошти на будівництво були виділені з обласного бюджету при співфінансуванні з бюджету громади. Попередня влада давала обіцянку, цитата: “з наступного опалювального сезону повністю перевести централізоване опалення Чкаловського на роботу від модульних котелень”.
Друга причина, за даними керівника ОТГ, – борги перед НАК Нафтогазом. Ліміти на газ не виділяють через заборговане попереднім КП. Відсутність газу щиро дивує мешканців – просто не розуміють, як без опалення може бути район, в якому вдобувають блакитне паливо для всієї країни.

Віктор Соловйов, голова Чкалівської селищної ради:
– Мы себя считаем самой энергоэффективно, самой независимой ОТГ. Мы добываем на территории Чкаловской ОТГ 300 млн кубов газа.
– Куда он идет?
– Вы меня спрашиваете? Коболеву на зарплату. Я ж не поленился, зашел – открытые данные 349 млн грн у товарища заработная плата за 19 год. Вы что издеваетесь? Мне на большую котельню надо 2 млн куба!

У Куп’янську і супутніх селах у цей же час страждають не тільки багатоповерхівки, підключені до централізованого опалення, тепла і досі немає в кількох школах. У 6 освітніх закладах другий тиждень вимушені канікули. Нафтогаз через борги попереднього КП і тут не дав ліміти на газ.

Ми та вже старі, якось укутаємося, а от дєткі малєнькіє?!

10 листопада новий губернатор Харківщини Олексій Кучер сказав, що першою вирішить саме цю проблему. На своїй сторінці у Фейсбук він повідомив, що процедури з подачі тепла в потерпаючі будинки буде завершена 13-14 листопада.

Поділитися

з питань співпраці (093) 813-75-44 vistinews.kh@gmail.com

Використання будь-яких матеріалів, розміщених на сайті, дозволяється при вказуванні посилання на безпосередню адресу матеріалу і згадуванні назви visti.news. Матеріали з позначкою “реклама” публікуються на правах реклами, відповідальність за зміст несе рекламодавець. © Усі права захищені, 2023