Дивіться «ВІСТІ» на кабельному телеканалі “Трiолан.INFO”

Артистки хору міланської опери La Scala дадуть благодійний концерт у ХНАТОБі під час трієнале «4 Блок» та Дантеfest2018 (25.04)

Виконавиці одного з головних оперних театрів світу, міланської La Scala, дадуть благодійний концерт на сцені Харківського театру опери та балету 25 квітня о 20:00 – у межах Дантеfest і трієнале «4 Блок», напередодні річниці Чорнобильскої трагедії.

Інші події ДантеFest 2018 – вистава «Картонні історії», створена дітьми; розмова про всиновлення та презентація книги Марини Річчі «Говіндо. Дар Матері Терези» та лекція від засновника італійського ліцею Oliver Twist, де дітей навчають справжнім ремеслам.

Частина коштів, виручених за квитки, піде на підтримку розвитку La Casa Volante («Летючого дому») – проекту соціальної адаптації підлітків із інвалідністю та сиріт із інтернатів.  Благодійний концерт – єдина платна подія Дантеfest і «4 Блоку», всі інші заходи – безкоштовні.

Лурдес Мартінез Карнічер (сопрано) та Амор Лілія Перез (контральто) виконають кантату Джованні Батістта Перголезі Stabat Mater, яку в Україні інколи виконують у дні пам’яті Чорнобильської трагедії. Дізнавшись про благодійну мету концерту, Лурдес і Амор знайшли місце в своєму щільному графіку та погодилися виступати без гонорару.

Співачки виступатимуть у супроводі камерного оркестру ХНАТОБу під керівництвом Дмитра Морозова. Організатори концерту і Дантеfest’у – центр європейської культури «Данте», партнери «ГО Еммаус» та трієнале «4 Блок».

«Тема цьогорічного «4-го Блоку» – «Жіночий погляд: Заклик до дії», – говорить співорганізаторка трієнале дизайнерка Марія Норазян. – І цей жест співачок є підкресленням нашої тези про те, що жіночий погляд – він переважно активний: зробити щось самій і закликати до змін та допомоги інших».

La Casa Volante, або «Летючий дім» – одна із ініціатив громадської організаціїї «Еммаус». Тут молоді люди з інвалідністю та сироти отримують не лише фінансову й психологічну допомогу – вони вчаться долати свою ізольованість, труднощі переходу з інтернату в доросле життя. А ще – здобувають освіту.

В «Летючому домі» постійно проживають п’ятеро дівчат з інвалідністю, важливо те, що будинок повністю обладнаний під їхні потреби. Ще близько двадцяти підлітків щодня приходять у La Casa Volante на заняття та різні події. Щоп’ятниці відбуваються відкриті гуманітарні дискусії, публічні вечері та зустрічі.

Концерт хористок La Scala не єдина подія Дантеfest та «італійської програми» «4-го Блоку», пов’язана із допомогою дітям у непростих життєвих обставинах.

Так, 26 квітня о 18:00 в Харківській школі архітектури (вул. Конторська, 5) відбудеться відкрита зустріч із Еразмо Фіджині, засновником ліцею в італійському місті Комо («Виховання красою: досвід ліцею Oliver Twist»). В ліцеї навчаються здебільшого підлітки з проблемних сімей, котрі мають проблеми з навчанням або котрих навіть виключили зі школи. На базі ліцею працюють ремісничі майстерні, де підлітків навчають ткацтву й роботі з деревом, та ресторація. Ці «мануфактури» співпрацюють із підприємствами, барами, студіями і виконують реальні замовлення. Ремісничі майстерні Oliver Twist стали однією з важливих складових розвитку креативної економіки в регіоні Комо.

24 квітня о 18:30 в ХНУ ім. В.Н. Каразіна італійська журналістка Марина Річчі презентує свою книгу «Говіндо. Дар Матері Терези». Марина розповість про свій досвід всиновлення індійського хлопчика з інвалідністю та як ця подія змінила її життя.

«Цьогорічні номінації «4-го Блоку» звучать як «Дія: Надія, Дія: Любов, Дія: Мир та Дія: Голос.» Ці поняття ключові й для нас, – говорить співзасновник ГО «Еммаус» та Центру європейської культури «Dante» Олександр Філоненко. – І події італійської програми так чи інакше говорять про надію, любов, мир, голос – і дії, до яких вони нас спонукають».

За програмою Х-ї, ювілейноїт рієнале «4 Блок», яка відбуватиметься в Харкові від 20 по 28 квітня, – стежити на сторінці «4 Блоку» в фейсбуці та на сайті.

Організатор: Центр європейської культури «Данте»

ПРОГРАМА ДАНТЕFEST 2018:

24.04.2018

14: 00-14:45, 16:30 -17:00  Вистава «Картонні історії» (Валерія Замай, «Еммаус»), ЄрміловЦентр (пл. Свободи, 4)

18:30-20:30 Презентація книги Марини Річчі «Говіндо. Дар Матері Терези», ХНУ ім. В.Н. Каразіна, північний корпус, актова зала, 1 поверх

25.04.2018

20:00 Концерт артисток хору міланської опери La Scala з програмою Stabat Mater Джованні Баттіста Перголезі у ХНАТОБі ім. М. Лисенка, вул. Сумська, 25

26.04.2018

18:00 Відкрита зустріч з Еразмо Фіджині «Виховання красою: досвід ліцею Oliver Twist (Комо)», Харківська школа архітектури (вул. Конторська, 5)

28.04.2018

12:00 Зустріч із італійською журналісткою Мариною Річчі «Всиновлення: міфи та упередження», хаб «Яблуко», вул. Гаршина, 9, 3 пов.

Довідка:

Дантеfest – щорічний фестиваль, який об’єднує соціальні та культурні контексти. Тема  Дантеfest2018 – вразливість. Лекції, дискусії та концерт спрямовані на пошук відповіді на питання, як припинити боятися та уникати вразливості, бути здатним до дії та гідної відповіді.

4-й Блок – трієнале екологічного плакату, яка проходить у Харкові з 1991р. Цьогорічна трієнале вже десята, ювілейна.

Початково трієнале присвячена Чорнобильскій катастрофі, та говорить про загальні екологічні проблеми, у тому числі – питання екології свідомості.

Саме після подій на четвертому реакторі один із ліквідаторів катастрофи Олег Векленко організував дизайнерський фестиваль. Уже майже 30 років «4-й Блок» намагається виховувати нове покоління людей, яке має уважніше ставитися до себе та навколишнього світу. Фестиваль відбувається раз на три роки і наразі є найбільшим в Україні в царині дизайну та плакату.

Тема цьогорічної трієнале – «Жіночий погляд: Заклик до дії» .

La Casa Volante («Летючий дім») – проект громадської організації «Еммаус». Це адаптаційний центр для підлітків з інвалідністю. Тут вони вчаться переходити з ізольованого простору інтернатів у доросле, реальне  життя.

«Команда проекту супроводжує учасників під час вступу та навчання у коледжах та університетах, і, водночас, допомагає засвоїти важливі для самостійного життя побутові навички та правила фінансової грамотності» наголошують організатори ініціативи ГО «Еммаус».

Інформація про артисток:

Лурдес Мартінез Карнічер (сопрано) народилася в Більбао. Здобула першу музичну освіту у Консерваторії Х. К. де Арріага (клас віолончелі та співу). Здобула педагогічну освіту в Університеті ді Деусто Більбао за фахом «Викладання музики». Продовжила навчання в Колумбійському університеті у Нью-Йорку під керівництвом Алекса Боуерза, а згодом удосконалила репертуар belcanto в Італії у супроводі видатного сопрано Маргеріта Рінальді. Починала кар’єру у театрах Іспанії та Італії, продовжила у різних європейських театрах, виконуючи ролі: Оскара з опери «Бал-маскарад», Адіни з опери «Любовний напій», Норіни з опери «Дон Паскуале», Мюзетти з опери «Богема». Багаторазова учасниця різноманітних оперних фестивалів у Іспанії. Має багатий сакральний репертуар, серед якого: Carmina Burana Карла Оффа, Exultate Jubilate Моцарта, Месса ре мінор Шранца Шуберта, Misa Criolla Аріеля Раміреса, «Реквієм» Габрієля Форе. Зараз поєднує свою концертну діяльність з виступами у складі театру La Scala, у тому числі у ролі солістки під керівництвом майстрів Рікардо Мутті та Мартіна Браббінса. Також займається організацією концертів та викладає музику.

Амор Лілія Перез (контральто) народилася в Гавані (Куба). Закінчила Вищий Інститут мистецтва за напрямом «Сольний спів». Тепер солістка в національному концертному колективі Куби та Національному оперному театрі, працює в хорі Міланського оперного театру La Scala. Неодноразово отримувала стипендії на навчання, була переможницею різних конкурсів, пройшла курси підвищення кваліфікації у Музичній Академії Кіджи (Chigiana) в Сієні, у Scuola di musica у Ф’єзолі під керівництвом таких майстрів, як: Альфредо Краус, Карло Бергонці тощо. Брала участь у різних фестивалях таких, як: Musica Sacra в Маастрихті, Festival Opera Barga, в тому числі відкривала фестиваль “Скарлатті” у театрі Массімо в Палермо у ролі Венери у кантаті Il Giardino d’Amore Алессандро Скарлатті. Після чого у Міланській консерваторії виконувала різноматіний репертуар творів А. Скарлатті, таких, як: Il Giardino d’Amore, ll Sedecia, Re di Gerusalemme. Співала у супроводі Симфонічного оркестру Marchigiana, Оркестру Pro Arte Marche, Оркестру Regionale Toscana.

Поділитися

з питань співпраці (093) 813-75-44 vistinews.kh@gmail.com

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Використання будь-яких матеріалів, розміщених на сайті, дозволяється при вказуванні посилання на безпосередню адресу матеріалу і згадуванні назви visti.news. Матеріали з позначкою “реклама” публікуються на правах реклами, відповідальність за зміст несе рекламодавець. © Усі права захищені, 2023