Дивіться «ВІСТІ» на кабельному телеканалі “Трiолан.INFO”

Арт-скандал. Роботу українського скульптора привласнила невідома шахрайка

Фотографія роботи відомого українського скульптора Дмитра Іва «Адам і Єва» вже кілька років гуляє Інтернетом під іншою назвою та авторством.

Дмитра ІвЯк вдалося з’ясувати, скульптура Дмитра Іва з’явилася на безлічі іноземних порталів, присвячених мистецтву ще у 2011 році. Наприклад, іспанський веб-ресурс Cultura Inquieta опублікував фото «Адама і Єви» з іншою назвою PAREJA DE SEMILLAS, що в перекладі означає «Пара насіння». На різних сайтах робота скульптора підписана як «Яблуко з насінням», «Сюрреалістична 3D дерев’яна скульптура». Але справа навіть не в тому, що фото скульптури активно використовується в Інтернеті, а в тому, що авторство роботи присвоїла собі якась Ганна Міранда.

Я був шокований, коли дізнався, що останні вісім років моя скульптура розгулює в Інтернеті під іншою назвою. Тільки на іспанському сайті culturainquieta.com переглядів моєї роботи більше 17 000. А підписана вона нікому невідомої Ганною Мірандою. Мій учитель завжди казав, що, якщо у тебе крадуть роботи, значить ти відбувся як професіонал своєї справи, але все-таки я вважаю, що це неправильно і люди повинні знати ім’я справжнього автора роботи, – вважає Дмитро Ів.

За найскромнішими підрахунками, понад 300 000 разів за останні вісім років роботу скульптора перепостили під фейковим авторством. Арт-менеджер Дмитра Іва з Лондона Ірина Зурейкі вважає, що Ганна Міранда порушила закон про авторські права. Зараз проводиться розслідування цієї справи і вже пред’явлені претензії до сайтів, що розмістили фото роботи харківського скульптора під іншим ім’ям і назвою.

Це художнє шахрайство світового масштабу! Ми звертаємося безпосередньо до власників веб-сайтів, до Інтернет-провайдерів, не просто блокувати сторінки з розміщеною на них фейковий інформацією про автора роботи, а й відновити репутацію Дмитра Іва, як скульптора, – зазначила Ірина Зурейкі.

Дмитро Ів створив скульптуру «Адам і Єва» ще десять років тому, сфотографував її і виклав на своєму сайті. На фото зображена авторська композиція, яка представляє собою половинку яблука із зображеними на ній фігурами чоловіки і жінки. З тих пір його робота об’їздила безліч виставок, а зараз експонується в київському аутлет-містечку Мануфактура. Роботи майстра є в Росії та Італії, а також в колекції французької співачки Патриції Каас. У 2015 році його робота “Жага свободи” стала срібним призером фестивалю сучасного мистецтва «Passion For Freedom» в Лондоні.

Найбільш відомою роботою скульптора в Харкові є пам’ятник закоханим на площі Архітекторів.

Посилання на фейковий профіль: https://culturainquieta.com/es/arte/escultura/itemlist/tag/Anna%20Myranda.html
Сайт скульптора: http://dmitry-iv.com

Поділитися

з питань співпраці (093) 813-75-44 vistinews.kh@gmail.com

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Використання будь-яких матеріалів, розміщених на сайті, дозволяється при вказуванні посилання на безпосередню адресу матеріалу і згадуванні назви visti.news. Матеріали з позначкою “реклама” публікуються на правах реклами, відповідальність за зміст несе рекламодавець. © Усі права захищені, 2023