Дивіться «ВІСТІ» на кабельному телеканалі “Трiолан.INFO”

Афера з євробляхами на 2 млн: У Харкові постраждалих більше сотні містян

У Харкові більше сотні містян обманули з розмитненням машин. Люди звернулися до брокера – принесли гроші, а дехто навіть ключі від автівок, коли працівники зникли, як стало відомо Вісті Ньюс. Мінімальна сума, віддана на розмитнення, сягнула тисячі доларів. Оборудку в прокуратурі оцінили в майже 2 мільйони гривень. І це ще не всі постраждалі написали заяви. Поліція нарешті знайшла одного з підозрюваних.

Алла – одна з понад сотні жертв авто шахраїв. Харків’янка придбала машину з Європи й нещодавно звернулася за розмитненням до брокерів. Хотіла встигнути оформити автівку в пільговий митний період. Але щаслива власниця дешевої європейської іномарки потрапила в пастку до шахраїв.

Алла Мухіна, жертва шахраїв:

Мне нужно было оформлять кредит, чтобы растаможить этот автомобіль. Калине отдала без расписки. Я говорю, будут чеки, корда будут проходить оплаты? Он говорит, не переживай, у меня тут много документов. Я всех не успеваю, если я вам еще расписки буду писать.

Жінка на віру віддала 3 тисячі доларів. До цих же брокерів на Шевченка люди приходили з двома і більше машинами. Відповідно платили більше – іноді переказували гроші на рахунки, частіше викладали готівку. Дехто довірив навіть документи на транспорт і ключі від своєї євробляхи. Спочатку люди чули обіцянки, далі номер брокерів просто перестав відповідати. У паніці сотня ошуканих городян пішла до поліції.

Яна Кулькіна, ст. інспектор сектору моніторингу Київського ВП:

З грудня 2018 року харків’яни укладали угоди з фірмою, розташованою по вулиці Шевченка стосовно доставки та розмитнення автомобілів із Польщі, Латвії, Литви та Кореї. 7-го лютого 2018 року до Київського відділу поліції почали звертатися громадяни з заявами про шахрайські дії.

Підозру у багатомільйонній оборудці оголосили 50-річному Геннадію Мацокіну. На час слідства Київський райсуд Харкова лишив чоловік у СІЗО з заставою в півтора мільйона. Проте сам фігурант справи від шахрайства з машинами відхрещується. Чоловік наголошує, вже кілька років привозив до України автівки, але розмитнював їх не він. Переконує, його підставили.

Геннадій Мацокін, затриманий за підозрою у шахрайстві з євро бляхами:

Меня хотят сделать козлом отпущения такие мошенники как Хлебин и Калинин, которые работали в том же офисе, который я арендую.

Тим часом у прокуратурі його все ж вважають причетним до махінацій. Мовляв, чоловік радив псевдоброкерів тим, хто купував у нього євробляхи.

Руслан Чуб, прокурор Харківської місцевої прокуратури №2:

Потерпілі та свідки вказують, що саме підозрюваний, якому сьогодні обрали запобіжний захід, безпосередньо брав вказані кошти.

Прокуратура підготувала клопотання, щоб оголосити двох інших фігурантів справи у розшук. За даними відомства, один із чоловік вже виїхав з України. Інший поки тут. Цікаво, що один із псевдоброкерів «засвітився» у мережі – його дружина виклала відео, де чоловік буквально обсипає себе доларами.

За двомільйонну оборудку шахраям загрожує від 5 до 12 років із конфіскацією.

Юристи радять в жодному разі не платити брокерам готівкою, і бути уважнішими, адже в умовах закінчення пільгового розмитнення шахраїв може з»являтися все більше.

Поділитися

з питань співпраці (093) 813-75-44 vistinews.kh@gmail.com

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Використання будь-яких матеріалів, розміщених на сайті, дозволяється при вказуванні посилання на безпосередню адресу матеріалу і згадуванні назви visti.news. Матеріали з позначкою “реклама” публікуються на правах реклами, відповідальність за зміст несе рекламодавець. © Усі права захищені, 2023